Stress, Overforbrug & Økonomisk vækst VS. Bevidst nærvær, Ro & Bæredygtig personlig vækst

Set i metaperspektiv har vi har skabt en meget usund økonomi, forstået på den måde, at hvis alle danskere eller europæere begynder at spare bare en lille smule, forbruge 5% mindre, eller arbejde færre timer, så går mange af vores systemer i stykker. Vi har skabt en økonomi, hvor de industrialiserede lande ikke kan tåle at mennesker sparer, for så går hjulene i stå og folk bliver arbejdsløse. Det er nærmest blevet en katastrofe, hvis mennesker sparer og lader være med at forbruge. Det er stressende og uhensigtsmæssigt.

Det siger sig selv, at når både kloden og vi selv har begrænsede ressourcer, er overdrevent forbrug og overdrevent arbejde, en meget usund økonomisk tanke, i et meget usundt system. Det er derfor vi tale om bæredygtig vækst, og ikke bare vækst ubetinget. På arbejdspladsen og på det personlig plan. Og her tror jeg, at vi som gamle traditionelt uddannede yogalærere har en stor rolle at spille som etisk og morale følger af de yogistiske og buddhistiske traditioner – både i forhold til at undervise, men også at undervise i det ‘rigtige’, på de ‘rigtige måder’. Både til virksomheder og professioner, hvor forbrugsmuligheder og kulturer kan være meget, meget forskellige..

Det er ret interessant, at vi er nødt til at blive, hvor vi er økonomisk; vi er nødt til at forbruge, nødt til at løbe stærkere, nødt til at effektivisere. Kan ikke ændre kurs?

Albert Einstein er citeret for at have sagt: “Hvis vi tænker, som vi plejer, og bruger de samme værktøjer og fremgangsmåder, som vi plejer, så kan vi ikke forvente noget nyt.”  

Jeg véd vi kan – hvis vi VIL. 

Ikke fordi det er nødvendigt, men fordi det er det rigtige

Jeg tror oprigtigt på, at vi kan ændre kurs, og jeg tager faktisk den opgave ret alvorligt. Yoga om meget mere end de fysiske stillinger; de udgør kun de 10% som toppen af et isbjerg. Traditionel yoga handler om transformation, etik og moral. Og jeg tror på at traditionelt uddannede lærere kan hjælpe andre med at ændre deres gamle adfærdsmæssige vaner og etablere nye.

Der er alvorligt brug for, at vi sammen får skabt positive ændringer i vores samfund. Og det kan kun starte hos DIG!

Vel mødt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *